Svu.fi ei ole enää täällä saatavilla. Vieraile sen sijaan täällä saul.fi.

Yleisurheilun pitkä historia

Yleisurheilua on harrastettu jo vuosia. Sillä on pitkä historia ympäri maailman. Tällä sivulla esittelemme yleisurheiluun kuuluvia lajeja, jotka koostuvat moninaisista juoksu-, kävely, heitto- ja hyppylajeista. Lisäksi katsomme taaksepäin yleisurheilun historiaan.

Yleisurheilun lajit

Yleisurheiluun sisältyvät juoksu- ja kävelylajit koostuvat eri pituisista ja tyylisistä matkoista. Juoksulajeihin kuuluvat niin lyhyempien matkojen pikajuoksut kuten 100 metrin ja 400 metrin matkat, mutta myös pidemmät maantiejuoksut, mukaan lukien perinteinen 42,195 kilometrin pituinen maraton. Juoksuihin kuuluu eri mittaisten matkojen lisäksi myös aita- ja estejuoksut. Aitojen korkeudet vaihtelevat sukupuolen ja juoksumatkan mukaan. Kävelylajien matkat vaihtelevat puolestaan 600 metristä aina 50 kilometriin. Yleisurheilun hyppylajit ovat pituushyppy, kolmiloikka, korkeushyppy ja seiväshyppy. Pituushypyssä ja kolmiloikassa tavoitellaan mahdollisimman pitkää hyppyä, ja korkeushypyssä ja seiväshypyssä puolestaan mahdollisimman korkeaa hyppyä. Heittolajeiksi yleisurheilussa lasketaan kuulantyöntö, keihäänheitto, moukarinheitto ja kiekonheitto. Kaikissa edellä mainituissa pyritään heittämään kuula tai muu heittoväline mahdollisimman pitkälle.

Yleisurheilun historia ja kilpaileminen

Lajien historiaa on lähes mahdoton jäljittää alkaneeksi tiettynä ajankohtana. Yleisurheilulajien harrastamisesta on viitteitä jo antiikin olympialaisista. Yleisurheilun kehittyminen nykyiseen muotoonsa on kuitenkin alkanut 1800-luvun alussa Englannissa, jolloin järjestettiin ensimmäisiä kilpailujakin. Laji kansainvälistyi 1800-luvun loppupuolella vuoden 1896 olympialaisten johdosta. Yleisurheilun MM-kilpailut on järjestetty joka vuosi vuodesta 1991 lähtien. Myös suomalaiset yleisurheilijat, mukaan lukien Tommi Evilä, Tero Pitkämäki, Antti Ruuskanen, Janne Holmen ja Jukka Keskisalo ovat menestyneet 2000-luvulla yleisurheilun arvokisoissa. Yleisurheilulajeja harrastetaan laajasti erilaisissa maastoissa ja urheilukentillä. Kansainvälisissä kilpailuissa käytössä on kuitenkin kansainvälisen yleisurheiluliiton määrittelemä yleisurheilukenttä. Kentän lisäksi liitto määrittelee myös muut mittasuhteet suorituspaikoille ja välineille. Yleisurheilun kansainvälisenä kattojärjestönä toimii vuonna 1913 perustettu IAAF.